Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | Κατάθλιψη
Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012 14:21

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για κάποιον φίλο σας με κατάθλιψη είναι να τον βοηθήσετε να ζητήσει θεραπεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει να τον ενθαρρύνετε να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό και να παραμείνει στη θεραπεία όταν την ξεκινήσει. Αυτό επίσης που μπορείτε να κάνετε είναι να του προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη, που σημαίνει κατανόηση, υπομονή, στοργή και ενθάρρυνση. Εμπλέξτε το άτομο σε συζητήσεις και δραστηριότητες και σε περίπτωση που αρνηθεί, επιμείνετε χωρίς όμως να ασκείτε πίεση. Θυμίστε στο άτομο ότι με τον καιρό και την κατάλληλη θεραπεία, θα αισθανθεί καλύτερα.

Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012 14:19

Ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι καθοριστικό στοιχείο για τη γένεση της κατάθλιψης. Οι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του, η ασταμάτητη αυστηρή αυτοκριτική και οι απαισιόδοξες προβλέψεις του για το μέλλον, επηρεάζουν την αντίληψη του για το πως πραγματικά είναι η δική του ζωή.

Συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη, λόγω ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης, ενώ έχουν πετύχει κάτι πολύ σημαντικό, στην ουσία το βιώνουν ως μια αποτυχία ή ένα πισωγύρισμα. Θεωρούν ένα εμπόδιο ή μια δυσκολία σαν μια προσωπική αποτυχία. Η απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, τους κάνει να τα βλέπουν όλα μαύρα και ανέλπιδα. Έστω και εάν είναι επιτυχημένοι και έχουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα στη ζωή, εντούτοις εγκλωβίζονται σε μια παγίδα αρνητικών σκέψεων που τους βασανίζει οδηγώντας τους στα αδιέξοδα της κατάθλιψης.

Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012 14:18

Περίπου 2000 άτομα στον κόσμο αυτοκτονούν κάθε μέρα. Η αυτοκτονία ευθύνεται για το 1% όλων των θανάτων, ενώ το 60% των θυμάτων υπέφεραν πριν αυτοκτονήσουν από κατάθλιψη. Περίπου το 10% όλων των καταθλιπτικών ασθενών καταλήγουν στην αυτοκτονία, καθιστώντας την αυτοκτονία κατά 25 φορές περισσότερο συνηθισμένη στους καταθλιπτικούς ασθενείς απ' ότι στο γενικό πληθυσμό. Φαίνεται ότι το ποσοστό θανάτων που συνδέεται με αυτοκτονίες που σχετίζονται με κατάθλιψη είναι μεγαλύτερο εκείνου που συνδέεται με τροχαία ατυχήματα. Το ποσοστό αυτοκτονιών είναι χαμηλότερο στις φτωχότερες χώρες και υψηλότερο στις πλουσιότερες χώρες.

Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2008 16:12

Η λέξη κατάθλιψη έχει πολλές διαφορετικές σημασίες. Άλλα εννοούμε όταν την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας γλώσσα και άλλα όταν την χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα κλινικό σύνδρομο που απαιτεί θεραπεία. Στην καθομιλουμένη όταν λέμε ότι "σήμερα έχω κατάθλιψη", "είμαι στεναχωρημένος", "νιώθω λυπημένος", "δεν έχω κέφι", "αυτός ο άνθρωπος σου φέρνει κατάθλιψη" ή "νιώθω μελαγχολικά", στην ουσία αναφερόμαστε σε μια κατάσταση που έχει να κάνει με την διάθεσή μας.

Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2008 16:11

Όλοι θα νιώσουμε κατά καιρούς αυτά τα ενοχλήματα. Είναι φυσιολογικό.

Αν έχετε διαπιστώσει, όμως, ότι μερικά από τα συμπτώματα που ακολουθούν εμφανίζονται για δύο ή τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο, επισκεφτείτε τον ψυχολόγο σας ή τον ψυχίατρο, για να αξιολογήσει αν έχετε κατάθλιψη.

Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2008 14:39

Αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε απογοήτευση μετά από μια αποτυχία ή θλίψη μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Τα αρνητικά αυτά αισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες αδυναμίες του χαρακτήρα μας. Η θλίψη μας σκληραγωγεί και μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή μας. Η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες μας βοηθά να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τις αρνητικές συνέπειες των ανώριμων συμπεριφορών.
Όταν η θλίψη αντί να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες εμποδίζοντας τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ομαλής ζωής όπως είναι η δουλειά, η διατροφή, ο ύπνος και οι στενές μας σχέσεις τότε είναι πιθανόν να υποφέρουμε από κατάθλιψη και να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.

Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2007 16:15

Το katathlipsi.gr είναι ένα διαδικτυακό portal που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2007.

Αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί λειτουργοί), αλλά και συντακτική επιτροπή για τον έλεγχο και εμπλουτισμό των άρθρων του. Η συντακτική επιτροπή διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα την συμμετοχή των επιστημόνων στα τελευταία άρθρα του katathlipsi.gr

Το katathlipsi.gr έχει 2 βασικούς στόχους:

 1. να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη κατάθλιψη, την πιο διαδεδομένη ψυχική νόσο της εποχής μας, να δημοσιεύει χρήσιμες ειδήσεις, να παρέχει πληροφορίες και στοιχεία για τη νόσο, άρθρα από ειδικούς και
 2. να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες του με Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας από όλη την Ελλάδα μέσα από το κατάλογο ψυχίατρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που προσφέρει.

Σε καμία περίπτωση δε προτείνει θεραπείες και δεν κατευθύνει το κοινό της ιστοσελίδας σε συγκεκριμένες λύσεις. Βρίσκεται εδώ μόνο για να ενημερώσει και να φέρει σε επαφή όσους το έχουν ανάγκη με εγκεκριμένους ειδικούς (επιστήμονες, φορείς κτλ.).

Η ομάδα του katathlipsi.gr είναι διαθέσιμη καθημερινά για επικοινωνία στο 210 43 27 142 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2007 13:56

Όροι χρήσης

To katathlipsi.gr προσφέρει τις υπηρεσίες του υπό τους κάτωθι όρους χρήσης τους οποίους ο επισκέπτης των σελίδων του δικτυακού τόπου καλείται να διαβάσει προσεκτικά και να προβεί σε επίσκεψη των σελίδων του, μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως:

 1. Τα περιεχόμενα και όλες οι υπηρεσίες του katathlipsi.gr παρέχονται προς το παρόν δωρεάν στους επισκέπτες-μέλη-χρήστες. Σε όλες τις σελίδες των ενοτήτων και των υπηρεσιών του katathlipsi.gr ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και εμπορικές διαφημίσεις.
 2. Ο επισκέπτης έχει την ευθύνη πρόσβασης στις υπηρεσίες του katathlipsi.gr και η σχετική πρόσβαση μπορεί να απαιτεί την καταβολή τελών σε τρίτους φορείς (π.χ. παροχείς υπηρεσιών Internet, χρέωση χρόνου παραμονής στο Internet). Ο επισκέπτης έχει την αποκλειστική ευθύνη πληρωμής των σχετικών τελών. Επίσης, ο επισκέπτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον προσωπικό εξοπλισμό του και τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα που του επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες του katathlipsi.gr
 3. Οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και οποιεσδήποτε νέες υπηρεσίες συμπεριληφθούν στο katathlipsi.gr διέπονται από τους παρόντες όρους χρήσης, εκτός αν ρητά αναφέρεται κάτι διαφορετικό ή ειδικότερο.
 4. Η χρήση των υπηρεσιών από τους επισκέπτες του katathlipsi.gr συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των παρόντων όρων. Για το λόγο αυτό το katathlipsi.gr συνιστά στους επισκέπτες του να διαβάσουν προσεκτικά τα κείμενα που ακολουθούν ενώ για κάθε απορία τους μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 5. Δεδομένης της φύσης και του όγκου του Διαδικτύου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης αμέλειας, katathlipsi.gr δεν ευθύνεται για οποιασδήποτε μορφής ζημία υποστεί ο επισκέπτης των σελίδων, υπηρεσιών, επιλογών και περιεχομένων του katathlipsi.gr.
 6. Τα περιεχόμενα του katathlipsi.gr παρέχονται «όπως ακριβώς είναι» ("as is") χωρίς καμία εγγύηση ρητή ή τεκμαιρόμενη με οποιοδήποτε τρόπο, σχετικά με την εμπορευσιμότητα και την καταλληλότητα τους για συγκεκριμένο σκοπό. Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο katathlipsi.gr δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως έγκυρες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. Περαιτέρω ο επισκέπτης κατανοεί και αποδέχεται ότι επισκεπτόμενος τις σελίδες περιεχομένου και χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του katathlipsi.gr είναι πιθανό να εκτεθεί σε περιεχόμενο απρεπές, ενοχλητικό, προσβλητικό, ανήθικο, χυδαίο, παραπλανητικό, παράνομο κλπ. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο το katathlipsi.gr, για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία που τυχόν υποστούν οι επισκέπτες του, λόγω της έκθεσής τους σε περιεχόμενο τέτοιου είδους.
 7. Οι επισκέπτες επισκέπτονται τις σελίδες περιεχομένου και υπηρεσιών με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη. Επιπλέον το katathlipsi.gr συνιστά στους επισκέπτες του να προβαίνουν στη διασταύρωση των παρεχομένων πληροφοριών.
 8. Το katathlipsi.gr δεν παρέχει καμία ρητή εγγύηση, ότι οι σελίδες, οι υπηρεσίες, οι λειτουργίες, οι επιλογές και τα περιεχόμενα θα παρέχονται χωρίς διακοπή, χωρίς σφάλματα και ότι τα λάθη θα διορθώνονται.
 9. Επίσης το katathlipsi.gr δεν εγγυάται ότι το ίδιο ή οποιοδήποτε άλλο συνεργαζόμενο site ή οι εξυπηρετητές (servers) μέσω των οποίων αυτά τίθενται στη διάθεσή των επισκεπτών δεν περιέχουν "ιούς" ή άλλα επιζήμια συστατικά.

Αποποίηση ευθυνών

 1. Το katathlipsi.gr είναι μία ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες. Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται στο katathlipsi.gr έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των μελών και των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξιδεικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός Επαγγελματία της Ψυχικής Υγείας.
 2. Το katathlipsi.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
 3. Παρακαλούμε πάντοτε να ζητάτε την συνδρομή ενός Επαγγελματία της Ψυχικής Υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά την δική σας ή άλλων θεραπεία. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.
  1. Zητήστε επαγγελματική βοήθεια:
   • Εάν κάνετε σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή σκέψεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τους εαυτούς σας ή άλλους.
   • Εάν αισθάνεστε ότι δεν είστε καθόλου ικανοί να φροντίσετε τον εαυτόν σας.
   • Εάν βρίσκεστε σε οποιαδήποτε κατάσταση κακοποίησης.
   • Εάν βρίσκεστε σε οποιονδόποτε κίνδυνο.
 4. Οι υπηρεσίες του katathlipsi.gr απευθύνονται σε ενήλικες, που έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Η ραγδαία όμως εξάπλωση του Internet αποτελεί μία αναμφισβήτητη πραγματικότητα με συνέπεια ολοένα και περισσότερο οι νεαρότερες ηλικίες να χρησιμοποιούν το Internet για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια γνώση, ιστορία και επικαιρότητα και όπως είναι φυσικό να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον καινούριο χώρο με τον οποίο εξοικειώνονται. Το katathlipsi.gr προειδοποιεί τους γονείς, ότι όπως σε κάθε πηγή αστείρευτων πληροφοριών έτσι και στις σελίδες του, μπορεί να συναντήσουν περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους.
 5. Το katathlipsi.gr προσπαθεί όσο αυτό είναι εφικτό να προστατεύει τους επισκέπτες του, πολύ περισσότερο δε τους ανηλίκους κατά την επίσκεψή τους στις σελίδες του.
 6. Το katathlipsi.gr συνιστά στους γονείς να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να μην αποκτούν πρόσβαση στο Internet χωρίς την ανάλογη καθοδήγηση και επίβλεψη, γιατί όπως και ανωτέρω αναφέρθηκε, το katathlipsi.gr δεν είναι δυνατό να ελέγχει τις πληροφορίες που διακινούνται στους servers του.
 7. Εάν παρόλα αυτά ανήλικοι επισκέπτες επισκεφτούν σελίδες και συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο, το katathlipsi.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.
 8. Το katathlipsi.gr διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί ή/και να διακόπτει προσωρινά ή/και μόνιμα μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών του με ή χωρίς προειδοποίηση προς τους επισκέπτες.

Οι ανωτέρω όροι και προϋποθέσεις χρήσης του katathlipsi.gr καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Οποιαδήποτε διάταξη των ανωτέρω όρων καταστεί αντίθετη προς το Νόμο, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων. Οι παρόντες όροι χρήσης και η πολιτική χρήσης και διαχείρισης των προσωπικών στοιχείων (προσωπικά δεδομένα), της οποίας δια της αποδοχής της παρούσης ηλεκτρονικής φόρμας ρητώς δηλώνετε, ότι λάβατε γνώση, αποτελούν τη συνολική συμφωνία μεταξύ του katathlipsi.gr και των επισκεπτών των σελίδων και υπηρεσιών του και δε δεσμεύει παρά μόνο αυτούς. Καμία τροποποίηση των όρων αυτών δε θα λαμβάνεται υπόψη και δε θα αποτελεί τμήμα της συμφωνίας αυτής, εάν δεν έχει διατυπωθεί εγγράφως και δεν έχει ενσωματωθεί στο παρόν.

www.katathlipsi.gr © 2007

«ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος»
Σελίδα 3 από 3

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top