Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Άρθρα | Κατάθλιψη και Ιδέες Μεγαλείου, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Κατάθλιψη και Ιδέες Μεγαλείου, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Κατηγορία Άρθρα

Η κατάθλιψη μερικές φορές εμφανίζεται όταν οι ιδέες μεγαλείου διαλύονται εξαιτίας μιας ασθένειας, των γηρατειών, μιας αναπηρίας ή μιας επαγγελματικής αποτυχίας. 

Φερειπείν μια όμορφη, ανύπαντρη γυναίκα που αντλεί ικανοποίηση και αυτοεπιβεβαίωση από το θαυμασμό των ανδρών, πιθανότατα να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη με το πέρασμα της ηλικίας. Αυτό ωστόσο δεν οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής ζωής τόσο, όσο στον κατακερματισμό των Ιδεών Μεγαλείου που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν το πρόσχημα του αυτοσεβασμού της. Ο ψευδής τέλειος εαυτός δεν είναι πια σε θέση να της παρέχει την υποτιθέμενη αποδοχή της από τους άλλους και ο παιδικός φόβος εγκατάλειψης θριαμβεύει. Η γυναίκα αυτή υπήρξε το παιδί που έμαθε ότι μπορεί να αγαπηθεί για όλα αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, όχι γι αυτό που πραγματικά είναι. Ο διαρκής αγώνας της για εξαιρετικά επιτεύγματα της έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της σταθερής προσοχής και διαθεσιμότητας των γονέων της. Έτσι, η ζωής της είναι μία διαρκής πάλη, ένα στίβος ανταγωνισμού και επιτυχιών προκειμένου να ξορκίσει την απειλή της κατάθλιψης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες ακόμα και όταν μία νέα ερωτική ιστορία τους παρέχει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την ψευδαίσθηση της νεότητας. Έτσι μπορεί στην αρχή να εκδηλώσουν φάσεις μανίας, η κατάθλιψη όμως σταδιακά θα αναδυθεί καθώς οφείλεται στο ότι μεγαλώνουν.

Όταν οι φάσεις των Ιδεών Μεγαλείου εναλλάσσονται με φάσεις κατάθλιψης τότε μπορούμε να καταλάβουμε το κοινό τους υπόβαθρο. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν επιχειρηματία, ο οποίος επιτυγχάνει συχνά στη δουλειά του αυτά τα οποία θέτει ως στόχους. Ωστόσο, ο ίδιος βάζει συνεχώς τον πήχη ψηλότερα. Καμία επιτυχία δεν είναι ικανή να γεμίσει το κενό που νιώθει μέσα του. Η κατάθλιψη παραμονεύει σε κάθε του βήμα.

Μετά από κάθε επαγγελματικό του επίτευγμα ακολουθούν συναισθήματα δυσάρεστα όπως ματαιότητα, ντροπή ή θυμός. Η ανάγκη για τελειότητα έχει ικανοποιηθεί εκείνοι όμως _δηλαδή οι γονείς_ την προσοχή των οποίων επιδιώκει να προσελκύσει, ίσως δεν ζουν πια ή είναι πολύ μεγάλοι για να έχουν οποιαδήποτε εξουσία επάνω του. Ή ακόμη κι αν έχουν εξουσία τότε εξακολουθεί να αγωνίζεται να του δοθούν πράγματα που είναι πια αργά να πάρει. Κι αυτό γιατί, η άνευ όρων αποδοχή της ύπαρξής του θα έπρεπε να είχε γίνει από τη στιγμή που γεννήθηκε. Έτσι, το τραύμα είναι ακόμα εκεί, η δε προσπάθεια του να το επουλώσει με τη μέθη της επιτυχίας δεν επαρκεί. Η κατάθλιψη ίσως τον φέρει κοντά στην κακοφορμισμένη πληγή αλλά δε μπορεί να την κλείσει. Μόνο ο γνήσιος θρήνος της προσωπικής του απώλειας γι αυτά που έχασε στον παρελθόν και η συνειδητοποίηση ότι χάθηκαν ανεπιστρεπτί τον βοηθήσει να θεραπευτεί. Μόνο μαθαίνοντας να ζει με τη δική του προσωπική τραγωδία, μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω.

Παρόλο λοιπόν που η κατάθλιψη φαίνεται ως μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από τις Ιδέες Μεγαλείου, ωστόσο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Καθώς και στις δύο αυτές καταστάσεις διαφαίνεται η νευρικότητα, η ελλιπής αυτοεκτίμηση, η τελειομανία, η ευθιξία, τα συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού και η απομάκρυνση από τον αληθινό μας εαυτό.

Χριστογιαννοπούλου Κατερίνα

Σύμβουλος

Ba Middlesex University

 

Δείτε και το προφίλ και άλλα άρθρα της κας Χριστογιαννοπούλου στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.katathlipsi.gr/epaggelmaties-psychikis-ygeias/attiki/attiki-notia-proasteia/christogiannopoulou-katerina

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top