Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Άρθρα | Ερώτημα επισκέπτη: "Πώς να βοηθήσω την μητέρα μου που έχει κατάθλιψη"

Ερώτημα επισκέπτη: "Πώς να βοηθήσω την μητέρα μου που έχει κατάθλιψη"

Κατηγορία Άρθρα

Λάβαμε το ερώτημα ενός φίλου επισκέπτη μέσω της φόρμας επικοινωνίας της σελίδας μας και μεταφέρουμε την απάντηση της ειδικού, κας Καραουλάνη.

Στράτος:

"Καλημέρα σας,

Η μητέρα μου πάσχει απο κατάθλιψη.

Θέλω να μου πείτε με ποιον τρόπο μπορώ εγώ να την βοηθήσω;"

Αγαπητέ φίλε καταλαβαίνω την ανησυχία σου και την επιθυμία σου να βοηθήσεις όσο μπορείς τη μητέρα σου.  Αν και δε μου δίνεις πολλές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει επίσημη διάγνωση της κατάθλιψης, ποιο είδος κατάθλιψης έχει, πόσο καιρό και ποια είναι τα συμπτώματα (τα συμπτώματα τις κατάθλιψης δεν είναι πάντα τα ίδια για όλους τους ανθρώπους), θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι ένα αβάσταχτο επίμονο αίσθημα θλίψης που δεν υποχωρεί.  Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη πραγματικά υποφέρει, δεν μπορεί να ελέγξει αυτό το αίσθημα και τα συμπτώματα δεν είναι απλά κατασκευάσματα της φαντασίας του.  Έτσι με το να προσπαθούμε απλά να του αλλάξουμε τη διάθεση και τις σκέψεις του δε σημαίνει ότι και αυτόματα θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

Θα σου πρότεινα να κάνεις απλά αλλά καθοριστικά καθημερινά πράγματα που θα βοηθήσουν τη μητέρα σου να αρχίσει πάλι να ενδιαφέρεται για τη ζωή.  Ουσιαστικά θα τη βοηθήσεις να ‘αγαπήσει και να λαχταρήσει’ πάλι τη ζωή. Είμαι σίγουρη ότι ξέρεις το είδος μουσικής που αρέσει στη μητέρα σου.  Κάθε μέρα θα βάζεις τη μουσική που της αρέσει (σε χαμηλό τόνο)για 5 λεπτά, δεν θα τη ρωτήσεις απλά θα τη βάλεις και αν διαμαρτυρηθεί αναγνώρισε της την ενόχληση και διαβεβαίωσε την ότι θα είναι μόνο για 5 λεπτά.  Πες ότι σου αρέσει αυτή η μουσική και θες απλά να την ακούσεις για 5 λεπτά. Μετά σταδιακά θα αυξάνεις το χρόνο μουσικής.  Τα 5 λεπτά θα γίνουν 10, τα 10 λεπτά θα γίνου 15 και ούτω καθεξής. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας.

Μετά από μια εβδομάδα, άρχισε να βάζεις και το απόγευμα μουσική και να φέρνεις κόσμο στο σπίτι.  Πρόσεχε αυτό θα το κάνεις σταδιακά, με υπομονή, προσοχή και όχι απότομα.  Φυσικά θα τη ρωτήσεις πρώτα, αν αρνηθεί θα το δεχτείς και θα την ρωτήσεις πάλι την επόμενη μέρα.  Αν συνεχίζει να αρνείται απλά θα την ενημερώσεις ότι θα φέρεις κόσμο στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα φέρεις 1 άτομο για παρέα τις 2 πρώτες μέρες, μετά θα έρθουν 2 άτομα και θα σταματήσεις εκεί.  Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη κλείνονται στον εαυτό τους και δεν θέλουν να έχουν επαφή με κανέναν. Εμείς θέλουμε να αισθανθεί καλύτερα η μητέρα σου όχι να την απογοητεύσουμε περισσότερο γιατί επίσης οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη συγκρίνουν τον εαυτό τους συνέχεια με τους άλλους και κατακρίνουν τον εαυτό τους νιώθοντας ακόμα πιο άσχημα για τον εαυτό τους και τη ζωή τους στη παρουσία άλλων ανθρώπων.  Σου συστήνω να γεμίσεις το σπίτι σας με λίγη και καλή παρέα, γέμισε το σπίτι σας με ανθρώπους, με θαλπωρή, με ζωντάνια, με γέλιο.

Επίσης είναι πολύ βοηθητικό να μη μένει κλεισμένη στους 4 τοίχους του σπιτιού, βέβαια πιθανότατα η μητέρα σου θα έχει αίσθημα εξάντλησης.  Η σωματική άσκηση όμως τους βοηθάει στο να αποσπάσουν την προσοχή τους από δυσάρεστες σκέψεις και βάζει υποσυνείδητα όλο τον οργανισμό σε κίνηση.  Πρότεινε της να πάτε μια μικρή βόλτα στο πάρκο ή πλατεία της γειτονιάς σας, μη της πεις ότι θα νιώσει καλύτερα και ότι θα της κάνει καλό απλά πες της ‘πάμε μια βόλτα, θέλω να κάνω μια βόλτα μαζί σου’.

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν και μη ξεχνάς ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία και φαρμακολογία και όσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά.
Εύχομαι ότι καλύτερο για τη μητέρα σου και για σένα. Ότι άλλο χρειασθείς μπορείς να μας ρωτήσεις πάλι και όλη η ομάδα των επιστημονικών συνεργατών του katathlipsi.gr θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ιωάννα Καραουλάνη
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων (BA,HNC,HND,MSc, Ενεργή διδακτορική έρευνα)

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top