Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δευτέρα, 25 Αύγουστος 2008 11:01

Οι επιστήμονες το αποκαλούν Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές ή συντομογραφικά PVDS (Post-Vacations Depression Syndrome) και πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή στρες. Εκδηλώνεται ύστερα από ξεκούραστες περιόδους της ζωής μας, συνήθως ύστερα από μικρές ή μεγάλες «αποδράσεις» και μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια της κατάθλιψης.

Η επαναφορά από τις παραλίες στον χώρο εργασίας και η απαιτητική καθημερινότητα, που ανακάμπτει με όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, δημιουργούν άγχος και ανησυχία, που πολλές φορές οδηγούν στη μελαγχολία. Το σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές είναι συχνό φαινόμενο και μεταξύ των Ελλήνων, που ζουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς.

Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 20:19

Αποτελεί σημείο επιστημονικών ερευνών από το 1950 και ακόμη δεν έχει βρεθεί απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο οι αυξομειώσεις του γεωμαγνητικού πεδίου επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση.

Ωστόσο, αν και η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη πάνω στο θέμα, ο Ψυχίατρος Κέλι Πόσνερ του πανεπιστημίου Columbia υποστηρίζει ότι τα μαγνητικά πεδία μπορεί να είναι η αιτία για την κατάθλιψη, αλλά και τις αυτοκτονίες.

Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 20:15

Κατάθλιψη προκαλεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Βικτώρια, η οποία αποκαλύπτει ότι πάνω από 21.000 άτομα το χρόνο ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μία στις έξι περιπτώσεις κατάθλιψης των εργαζομένων, οφείλεται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στο χώρο των εργαζομένων γυναικών, δεδομένου ότι 17% των εργαζομένων γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη αποδίδουν την πάθησή τους στις πιεστικές συνθήκες εργασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι 13%.

Οι ερευνητές ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων δε είναι οι ρυθμοί εργασίας, αλλά οι παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις των εργοδοτών.

Δευτέρα, 12 Μάιος 2008 09:32

Η άθληση μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και η τακτική άσκηση δεν ενισχύει μόνο τη σωματική υγεία αλλά μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνοντας την εμφάνιση και τη σωματική δύναμη. Μπορεί όμως η άσκηση να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από σοβαρήκατάθλιψη, άγχος ή χρόνια ψυχική νόσο; Ένα μεγάλο πλήθος μελετών συγκλίνουν πως τα οφέλη της άσκησης είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις σημαντικά, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις.

Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2008 11:08

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία, από ό,τι η στηθάγχη, η αρθρίτιδα, το άσθμα ή ο διαβήτης. Η έρευνα βασίστηκε στις εμπειρίες 250.000 ασθενών από 60 χώρες.

Πριν από έξι χρόνια, ο Νιλ Γουόλτον ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε δεν μπορούσε να κάνει απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, να φτιάξει ένα φλυτζάνι τσάι. Υπέφερε από βαριά κατάθλιψη και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Σάββατο, 29 Μάρτιος 2008 19:26

Οκτακόσιες ογδόντα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες εν δυνάμει πάσχουν από κατάθλιψη. Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη νόσος όπου σήμερα αποτελεί την τέταρτη συχνότερη ασθένεια στον κόσμο, ενώ οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020 την ανεβάζουν στην δεύτερη θέση ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Παράλληλα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας εξαπλασιάστηκε η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) σήμερα καταναλώνονται περίπου 144 εκατομμύρια χάπια το χρόνο.

Οι αιτίες για την αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι πολλές, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ως σημαντικότεροι λόγοι προβάλλονται η αύξηση στη συχνότητα των καταθλιπτικών συνδρόμων, η καλύτερη διάγνωση της νόσου αλλά και η κυκλοφορία στο εμπόριο νέων σκευασμάτων τα οποία έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα προηγούμενα σκευάσματα

Κυριακή, 10 Φεβρουάριος 2008 22:05

Η κατάθλιψη είναι μία πολυπαραγοντική διαταραχή, η θεραπεία της οποίας είναι το αντικείμενο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας. Η κάθε μία από τις παραπάνω ειδικότητες διαθέτει τεκμηριωμένους τρόπους παρέμβασης (φαρμακευτικούς, ψυχοθεραπευτικούς), η επιλογή των οποίων έγκειται στην κρίση του ειδικού και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, τη διάρκειά της, συνοδά συμπτώματα, κλπ. Η Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογία (ΑΨΦ) είναι μία μέθοδος που συμπληρώνει πολύ ουσιαστικά τη θεραπευτική ιατρική και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση με τρόπους που περιγράφονται παρακάτω.

Όταν αναφερόμαστε στο αυτί, θεωρούμε ότι είναι μόνο ένα όργανο ακοής. Αυτή είναι πράγματι η πιο προφανής λειτουργία του. Όμως το αυτί είναι πολύ περισσότερο από ένα παθητικό αισθητήριο όργανο πρόσληψης των ήχων. Ο καθηγητής Tomatis αναφέρθηκε εκτενώς σε μία σειρά επίσης σημαντικών λειτουργιών του αυτιού, όπως ο έλεγχος της ισορροπίας, του μυϊκού τόνου, της κάθετης στάσης, η ανάλυση των ήχων για την κατανόηση του λόγου και η ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Σε αυτό το σύντομο κείμενο αναφερόμαστε στην τελευταία λειτουργία, η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Δευτέρα, 17 Δεκέμβριος 2007 15:03

Μια βασική αντίληψη, πάνω στην οποία στηρίζονται οι ιδέες που θα αναπτυχθούν παρακάτω, είναι η πεποίθηση του Ηράκλειτου, και των Βουδιστών ότι η αίσθηση της σταθερότητας είναι μια αυταπάτη, και ότι η αλλαγή είναι η μόνη αναπόφευκτη πραγματικότητα... 

Για τους ανθρώπους όμως, που νιώθουν εγκλωβισμένοι και καθηλωμένοι σε μια προβληματική κατάσταση η οποία παραμένει σταθερή για καιρό, είναι πολύ δύσκολο να συλλάβουν αμέσως την παραπάνω ιδέα. Για αυτούς είναι λες και ο χρόνος παραμένει αμετακίνητος σαν βράχος.

Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2007 00:17

Πολλοί από μας ξέρουμε φίλους ή μέλη της οικογένειάς μας που βασανίζονται χρόνια, περιοδικά ή περιστασιακά με την κατάθλιψη. Εμείς οι ίδιοι, μερικές φορές, αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτή τη διανοητική δυσλειτουργία. Ας δούμε μερικές ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ως άνθρωποι να συμπαρασταθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα των άλλων.

Όσοι επιδιώκουμε να σχετιστούμε με καταθλιπτικά πρόσωπα συχνά αισθανόμαστε κάτι μεταξύ απογοήτευσης και σύγχυσης. Απογοητευόμαστε που δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τίποτα και ανυπομονούμε με τη "μαλθακή" συμπεριφορά τους. Χανόμαστε κάπου μεταξύ της θεωρίας περί βιοχημικής προέλευσης των διανοητικών διαταραχών, ειδικά της κατάθλιψης, και της δημοφιλούς ιδέας ότι "το μόνο που χρειάζεται είναι να πάψει να στεναχωριέται για τον εαυτό του". Αλλά πόσο μετράει τελικά η θέληση και η πνευματική αύξηση του ατόμου.

«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678ΕπόμενοΤέλος»
Σελίδα 8 από 8

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top