Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πέμπτη, 22 Ιανουάριος 2009 00:43

Η έντονη κοινωνική ζωή βοηθάει στην προστασία από την άνοια, ανακοίνωσαν χθες ερευνητές. Πρόσωπα κοινωνικά δραστήρια που δεν άγχονται εύκολα έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι απομονωμένοι και ευεπίφοροι στην κατάθλιψη.

«Στο παρελθόν μελέτες έδειξαν ότι η χρόνια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος και έτσι να οδηγεί πιθανώς στην άνοια», αναφέρει σε δήλωσή του ο ΧούιΣιν Ουάνγκ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, αν έχει κάποιος μια ήρεμη και εξωστρεφή προσωπικότητα σε συνδυασμό μ΄ έναν κοινωνικά δραστήριο τρόπο ζωής, ο κίνδυνος της άνοιας μπορεί να μειώνεται».

Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2008 09:30

Η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί αληθινό σοκ για τον ασθενή, αλλά και για τους οικείους του - στην αρχή τουλάχιστον, γιατί καθώς περνάει ο καιρός εκδηλώνεται μια αλληλουχία συναισθημάτων που σηματοδοτούν τα πέντε στάδια της ψυχολογίας του καρκίνου. Σοβαρό στάδιο η κατάθλιψη...

Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην ψυχική σφαίρα είναι σημαντικού ενδιαφέροντος ζήτημα, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο μελέτης από γιατρούς και ψυχολόγους και έχει οδηγήσει στην ταξινόμησή τους σε στάδια.

Η πιο γνωστή από τις ταξινομήσεις αυτές είναι εκείνη της Elisabeth Kuebber Ross, που διακρίνει τις ψυχολογικές αντιδράσεις σε πέντε στάδια. Τα στάδια αυτά δεν ισχύουν μόνον για τους ασθενείς με αρχικού σταδίου καρκίνους, αλλά και για τους πάσχοντες από καρκίνο τελικού σταδίου, ενώ ισχύουν και για τους συγγενείς τους οι οποίοι περνούν από ανάλογες ψυχικές διεργασίες.

Πέμπτη, 27 Νοέμβριος 2008 10:37

Η κατάθλιψη μπορεί να καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του σακχάρου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο General Hospital Psychiatry.

Ομάδα ειδικών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα με επικεφαλής τον Δρ Λέοναρντ Εγκεντ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 11.000 Αμερικανούς βετεράνους πολέμου με διαβήτη τύπου ΙΙ και διαπίστωσαν ότι για περισσότερο από μια δεκαετία, όσοι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη συνεχώς είχαν υψηλότερο μέσο επίπεδο της αιμοσφαιρίνης A1C, βασική παράμετρος του μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 11.525 κυρίως ανδρών βετεράνων πολέμου που υποβάλλονταν σε αγωγή για διαβήτη τύπου ΙΙ την περίοδο 1997-2006.

Τετάρτη, 26 Νοέμβριος 2008 16:56

Η κατάθλιψη μερικές φορές εμφανίζεται όταν οι ιδέες μεγαλείου διαλύονται εξαιτίας μιας ασθένειας, των γηρατειών, μιας αναπηρίας ή μιας επαγγελματικής αποτυχίας. 

Φερειπείν μια όμορφη, ανύπαντρη γυναίκα που αντλεί ικανοποίηση και αυτοεπιβεβαίωση από το θαυμασμό των ανδρών, πιθανότατα να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη με το πέρασμα της ηλικίας. Αυτό ωστόσο δεν οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής ζωής τόσο, όσο στον κατακερματισμό των Ιδεών Μεγαλείου που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν το πρόσχημα του αυτοσεβασμού της. Ο ψευδής τέλειος εαυτός δεν είναι πια σε θέση να της παρέχει την υποτιθέμενη αποδοχή της από τους άλλους και ο παιδικός φόβος εγκατάλειψης θριαμβεύει. Η γυναίκα αυτή υπήρξε το παιδί που έμαθε ότι μπορεί να αγαπηθεί για όλα αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, όχι γι αυτό που πραγματικά είναι. Ο διαρκής αγώνας της για εξαιρετικά επιτεύγματα της έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της σταθερής προσοχής και διαθεσιμότητας των γονέων της. Έτσι, η ζωής της είναι μία διαρκής πάλη, ένα στίβος ανταγωνισμού και επιτυχιών προκειμένου να ξορκίσει την απειλή της κατάθλιψης.

Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2008 18:34

Η κατάθλιψη «χρόνια δεν κοιτά» και φαίνεται να αφορά ακόμη και άτομα που έχουν «κλείσει» έναν αιώνα ζωής...

Αμερικανικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Temple ανακοίνωσαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεροντολογικής Εταιρείας ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 100 ετών έχει εμφανή σημάδια κατάθλιψης, ωστόσο μόλις το ένα τρίτο από αυτούς έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 244 άτομα ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, σε ποσοστό 25% οι εθελοντές εμφάνιζαν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης και μόλις το 8% είχε διαγνωστεί με την ψυχική νόσο. «Δεν έχουν γίνει σημαντικές έρευνες για την κατάθλιψη στους υπεραιωνόβιους ανθρώπους. Στη μελέτη που κάναμε διαπιστώσαμε ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η ψυχική νόσος δεν διαγιγνώσκεται εύκολα. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι μια νόσος που, αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Adam Davey. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι που δεν θεραπεύουν τη νόσο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Κυριακή, 12 Οκτώβριος 2008 03:51

Τουλάχιστον το 10% των Ρουμάνων πολιτών υποφέρει από κατάθλιψη, καθώς, σε ετήσια βάση, γίνονται γνωστές 23.000 περιπτώσεις κατάθλιψης, δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Estuar, Κρίστιαν Αντρέι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ρουμανία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη, με βάση το ρυθμό εκδήλωσης συμβάντων ψυχικής ασθένειας.

Πέμπτη, 02 Οκτώβριος 2008 13:44

Αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είτε σε οικογενειακά ιστορικά είτε σε διδύμους ή υιοθετημένα παιδιά, έχουν δείξει, ότι υπάρχει ίσως και κληρονομικό υπόβαθρο στην κατάθλιψη. Έτσι, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά μέλη μιας οικογένειας, αν και κανένας δε μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν αυτό υποδηλώνει μία γενετική προδιάθεση ή μία συμπεριφοριστική διαιώνιση καταθλιπτικών δυναμικών που αναπτύσσονται σε οικογένειες με κάποιο καταθλιπτικό μέλος.

Όσο αυξάνονται οι γνώσεις μας για τα βρέφη, τόσο περισσότερο κατανοούμε τη κρίσιμη σημασία των πρώιμων εμπειριών του παιδιού για την εγκαθίδρυση των βασικών στάσεων και προσδοκιών του από τη ζωή. Που σημαίνει, πως όταν ένας από τους γονείς υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη, όσο κι αν ο ίδιος το επιθυμεί, αδυνατεί να προσφέρει σ’ αυτό, επαρκής συναισθηματική κάλυψη. Το παιδί συνεπώς διακατέχεται από ανασφάλεια και ενοχή καθώς πιστεύει ότι οι ανάγκες του, στραγγίζουν συναισθηματικά τους άλλους. Παύει λοιπόν να διεκδηκεί, ακρωτηριάζοντας τον εαυτό του.

Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2008 00:24

Τα ποσοστά κατάθλιψης και πιθανόν ορισμένοι τύποι αγχώδους διαταραχής είναι υψηλά στους ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου-παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα- σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Υπάρχει σχετικά υψηλή εμφάνιση άγχους και συναισθηματικής διαταραχής στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύμφωνα με τον Dr. Charles N. Bernstein του Πανεπιστημίου της Manitoba.

Ο Bernstein και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν ποσοστά άγχους και συναισθηματικών διαταραχών σε 351 ασθενείς με φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου σε σύγκριση με 779 παρόμοιους ασθενείς που αξιολογήθηκαν και ήταν κάτοικοι της ίδιας περιοχής καθώς και με το γενικό πληθυσμό στις Η.Π.Α και στη Νέα Ζηλανδία.

Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2008 00:17

Τα αποτελέσματα σουηδικής μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατάθλιψης και αυξημένου κινδύνου πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικιωμένους ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Ο Δρ Ιγκμαρ Σκοογκ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Salgrenska εξηγεί ότι «έχει εδώ και αρκετό καιρό διαπιστωθεί ότι η κατάθλιψη είναι συχνή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί όντως να συμβάλλει στον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δευτέρα, 08 Σεπτέμβριος 2008 01:27

H κατάθλιψη είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η τέταρτη χειρότερη ασθένεια στον κόσμο, εάν υπολογίσουμε πόσα χρόνια καλής υγείας γίνεται αιτία να χαθούν. Μέχρι το 2020 είναι πολύ πιθανό να καταλαμβάνει ακόμη και τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά την καρδιακή ανεπάρκεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά από αυτά που απαιτούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψή της.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» αποκαλύπτει ότι η σωματική υγεία όσων πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο επιβαρημένη σε σύγκριση με τους πάσχοντες από άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως στηθάγχη, διαβήτη, αρθρίτιδες ή άσθμα. Στο ίδιο τεύχος, ο Γκάβιν Αντρεους και ο Νικολάι Τιτόβ, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανέφεραν πως οι Αυστραλοί που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο δύσκολο να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται σε σχέση με όσους πάσχουν από αρθρίτιδα ή άσθμα. Αυτή την εικόνα αναφέρουν σταθερά με εκθέσεις τους κι άλλα αναπτυγμένα κράτη.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top