Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δευτέρα, 25 Μάιος 2009 19:59

Το άγχος και η κατάθλιψη χτυπούν ευκολότερα την πόρτα της ανύπαντρης γυναίκας, όπως έδειξε έρευνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άγαμες παρουσίαζαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες ήταν 16% και 13%.

Το άγχος της αποκατάστασης σε συνδυασμό ίσως με πιεστικές και απαιτητικές καριέρες μπορούν να ενοχοποιηθούν για το αποτέλεσμα, εξηγούν οι ειδικοί, ενώ η καθυστέρηση της μητρότητας συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση του άγχους. Οι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα μόνες τους, ενώ είναι συναισθηματικά ακάλυπτες, πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην κατάθλιψη, στην κόπωση την ψυχολογική και την σωματική καθώς και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι τους, διαταραχές σίτισης και άλλα.

Πέμπτη, 14 Μάιος 2009 20:11

Δεύτερη πιο συχνή αιτία ψυχοκοινωνικών «αναπηριών» αναμένεται να είναι έως το 2020 η κατάθλιψη - μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα - σύμφωνα με τους επιστήμονες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κατάθλιψη - φανερή ή κρυφή - αυξάνεται συνεχώς ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς αυξάνονται και τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, μείωση της οικογενειακής συνοχής κ.ά.), που συντελούν στην εμφάνισή της.

«Η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά συχνή», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Τομέα Προληπτικής Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Βασίλης Κονταξάκης. «Τουλάχιστον το 15% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη, ήπια έως σοβαρή. Πoλύ συχνή είναι επίσης η συννοσηρότητα άγχους και κατάθλιψης, η οποία αυξάνει τις επιπτώσεις».

Τρίτη, 12 Μάιος 2009 20:59

Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους ο εθισμός στο διαδίκτυο, που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων επιστημονικών ερευνών.

Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 15 με 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα-σε μία χώρα με πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου, φτάνει στο 8.2% μεταξύ των χρηστών !!!

Σάββατο, 09 Μάιος 2009 21:20

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η διάγνωση της κατάθλιψης στην εφηβεία. Μελαγχολία και ευερεθιστότητα είναι κοινά χαρακτηριστικά και στην κατάθλιψη και στην εφηβεία. Μόνον ειδικός μπορεί να διακρίνει τη διαφορά, αλλά οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους... τέσσερα:

Επιθετικότητα, επαναλαμβανόμενοι θυμοί, «κοπάνες» από το σχολείο, κάμψη των επιδόσεων στα μαθήματα και αλλαγές στη διατροφή και στο βάρος των εφήβων πρέπει να τους κινητοποιούν. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατάθλιψη έχουν ένα στα πέντε παιδιά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο κ. Ιλια Θεοτοκά. Οι ψυχολογικές διαταραχές της εφηβείας - σημειώνει- προκύπτουν, όταν οι νέοι δεν μπορούν να χειριστούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώματους και οι γονείς είναι ανέτοιμοι να χειριστούν την κατάσταση.

Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2009 23:46

Η αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικότερη όταν διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ λόγω πρόωρης διακοπής της ένας στους δύο ασθενείς παρουσιάζει υποτροπή. Η έστω μικρή αύξηση της διάρκειας της αγωγής με αντικαταθλιπτικά έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά θεραπευτικά οφέλη στους περισσότερους ασθενείς. Αλλά για να λάβει τα οφέλη, ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει τα φάρμακά του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη ασθένεια παγκοσμίως. Πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 5,4% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 12 ετών πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη. Όμως ενώ η κατάθλιψη θεωρείται ιάσιμη νόσος, μόνο ένας στους τρεις ασθενείς επισκέπτεται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, και από αυτούς, το 30% διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή μόλις μέσα στον πρώτο μήνα, πολύ πριν τα φάρμακα αρχίσουν να δρουν. Το ποσοστό φτάνει το 50% για τους ασθενείς που διακόπτουν στους δύο πρώτους μήνες της φαρμακευτικής αγωγής.

Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2009 12:56

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν ό,τι μπορούν για να μην είναι λυπημένοι. Μήπως όμως τελικά κάνουν λάθος; Ένας αυξανόμενος αριθμός ψυχιάτρων και ψυχολόγων προειδοποιούν ότι είναι λανθασμένη η τάση ορισμένων γιατρών να δίνουν φάρμακα για να καταπολεμήσουν τη συνηθισμένη λύπη και μελαγχολία, σαν να είναι ασθένειες, φοβούμενοι συνήθως ότι η συνηθισμένη λύπη θα επιδεινωθεί σε κανονική κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το νέο αυτό σκεπτικό, τα συναισθήματα αυτά επιτρέπουν τελικά στους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής, να είναι πιο ανθεκτικοί και να πετυχαίνουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, με βάση την παροιμία «αυτό που δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό».

Παρασκευή, 27 Φεβρουάριος 2009 12:54

Οι έγκυες και οι γυναίκες με διαβήτη που έγιναν πρόσφατα μητέρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με την Katy Backes Kozhimannil, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί πολύ σοβαρή νόσο, που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες που επηρεάζει, καθώς και στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association.’

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Παρασκευή, 20 Φεβρουάριος 2009 15:09

Οι έφηβες κόρες των γονέων με κατάθλιψη ή μια ποικιλία ψυχοπαθολογίας, περιλαμβανομένης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της ουσιοεξάρτησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών.

Η Δρ Ναόμι Μαρμορστέιν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς του Νιου Τζέρσεϊ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 674 κορίτσια 17 ετών και τους βιολογικούς γονείς τους. Οι ερευνητές περιόρισαν τον πληθυσμό σε έφηβα κορίτσια λόγω της χαμηλής συχνότητας των ημικρανιών στα έφηβα αγόρια.

Οι έφηβες με γονείς που υπέφεραν από κατάθλιψη, αντικοινωνική συμπεριφορά, ή εξάρτηση από το αλκοόλ είχαν αξιοσημείωτα υψηλότερα ποσοστά ημικρανιών, συγκριτικά με κορίτσια των οποίων οι γονείς δεν είχαν αυτά τα προβλήματα.

Δευτέρα, 16 Φεβρουάριος 2009 20:36

Τα αίτια του πόνου στον αυχένα δεν είναι μόνο φυσικά, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ψυχική δυσφορία - ειδικά η κατάθλιψη και το άγχος - σχετίζεται στενά με επίμονο πόνο στον αυχένα.

Όταν οι άνθρωποι με πόνο στον αυχένα αναζητούν θεραπεία, δήλωσε ο Dr. Martin Scherer, για επιτυχημένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αναγκαίο να λάβει κανείς υπόψη ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και να τους περιλάβει σε θεραπευτικές στρατηγικές.

Ο Scherer, του Πανεπιστημίου του Gottingen, και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν 448 ασθενείς που εμφάνισαν τουλάχιστον μια φορά πόνο στον αυχένα. Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 56%, ανέφεραν πόνο στον αυχένα την ημέρα που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και 26% είχαν συνεχή πόνο στον αυχένα την προηγούμενη χρονιά.

Δευτέρα, 26 Ιανουάριος 2009 18:46

Οι έφηβοι που είναι θύματα βίαιης συμπεριφοράς και πειραγμάτων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καταθλιπτικά άτομα, αλλά όσοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή πλουσιότερο περιβάλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, η Δρ Σεσίλια Ασλουντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 5.396 μαθητές Γυμνασίου που είχαν ερωτηθεί για περιστατικά λεκτικής και συναισθηματικής βίας που είχαν υποστεί στο παρελθόν, στιγμές που είχαν γελοιοποιηθεί ή είχαν προσβληθεί μπροστά σε πολλά άτομα.

Οι μαθητές συμπλήρωσαν επίσης και ένα βασικό ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για την διάγνωση της κατάθλιψης.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top