Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:21

Η παραμονή κάποιου μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή της τηλεόρασης ως αργά τη νύχτα και η απομάκρυνσή του από αυτήν μόνο όταν είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Η μελέτη που εκπονήθηκε από μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ίσως κάνει όσους έχουν εθιστεί στην οθόνη τη νύχτα να αναθεωρήσουν ορισμένες συνήθειες τους.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:16

Εντελώς διαφορετική είναι η θλίψη, που προκαλεί η οικονομική συγκυρία, από την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής, Γιώργο Χριστοδούλου, θλίψη είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη απάντηση σε ένα ψυχοτραυματικό γεγονός. Θα ήταν, δηλαδή, περίεργο να μη στενοχωρηθεί κανείς με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας στενής φιλίας ή ακόμη και υλικών αγαθών.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:14

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη ή από μια διανοητική διαταραχή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Υγείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ, από κατάθλιψη πάσχουν άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα μια μελέτη που έγινε με την υποστήριξη του ΠΟΥ δείχνει ότι περίπου ένα 5% των ανθρώπων παρουσίασαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

"Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση (να πάθουν κατάθλιψη) από τους άνδρες", εξήγησε εξάλλου ο διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ, δρ. Σέκχαρ Σαξένα.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:10

Στενοχώρια και άγχος, κατήφεια και επιθετικότητα ακόμη και προς τον εαυτό τους, είναι τα συναισθήματα των παιδιών, σήμερα. Στα παιδιά λειτουργούν τα ίδια αίτια της κατάθλιψης με αυτά των ενηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πως η κατάθλιψη προσβάλλει συχνά παιδιά και εφήβους, σε ποσοστό 2% έως 5%. Ο ίδιος αριθμός κοριτσιών και αγοριών υποφέρουν από κατάθλιψη ως παιδιά. Όμως, διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο αριθμός των κοριτσιών που παρουσιάζει κατάθλιψη.

Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2010 02:00

Η ανεργία είναι ένα τεράστιο φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μαστίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ανεργία είναι ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας ο οποίος δημιουργεί έντονο άγχος καθώς και άλλες συναισθηματικές διαταραχές. Η εργασία δεν είναι μόνο πηγή οικονομικής συντήρησης του ατόμου, αλλά αποτελεί και κινητήρια δύναμη ευχαρίστησης, δομεί την αυτοεκτίμηση του και αυξάνει την παραγωγικότητα του. Η ανεργία διεγείρει ποικίλα συναισθήματα στο άτομο όπως: απογοήτευση, θυμός, θλίψη, ανησυχία, πικρία, απελπισία, αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του εαυτού άλλα και της οικογένειας του, φόβο (που θα βρει αλλού εργασία ή αν θα τον απολύσουν εκ νέου), καθώς και κατάθλιψη, η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και συχνά αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ατόμου (να γίνει αυτόχειρας ή να αναζητήσει διέξοδο στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά).

Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2010 02:00

Η μεσογειακή δίαιτα, πέρα από τα ήδη γνωστά οφέλη της στην προστασία από καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα και διαβήτη, ανακαλύπτεται πλέον ότι έχει άλλη μια ευεργετική επίδραση, στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.

Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Πάντως οι ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 02:00

Για πολλούς ανθρώπους, η περίοδος των γιορτών συνοδεύεται από αισθήματα έντονου φόρτου εργασίας ή ακόμα και φόβου - και για απολύτως κατανοητούς λόγους, καθώς στην προσπάθεια να είναι όλα τέλεια φορτώνονται με πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις, από την καθαριότητα και τον στολισμό του σπιτιού έως τα δώρα και το μαγείρεμα.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως όλο και κάτι πηγαίνει στραβά, με συνέπεια αυτοί οι ήδη πιεσμένοι άνθρωποι να φτάνουν στα όριά τους. «Την περίοδο των εορτών βλέπουμε συχνά ανθρώπους με κρίση στρες ή κατάθλιψη που έχει προκληθεί από την διάψευση πολύ μεγάλων προσδοκιών», τονίζει ο δρ Ντόναλντ Γουϊλλιαμς, κλινικός ψυχολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Είναι μεγάλο λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά».

Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2009 02:00

Η έκθεση σε διαρκή φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανακάλυψαν ότι ποντίκια που βρίσκονταν σε φωτισμένο δωμάτιο 24 ώρες την ημέρα εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα Ο διαρκής νυχτερινός φωτισμός προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο μέρας-νύχτας.

Επιπλέον, φάνηκε πως τα ποντίκια που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχτούν σε σκοτεινό κύλινδρο όταν επιθυμούσαν εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον τεχνητό φωτισμό που υπήρχε 24 ώρες την ημέρα.

Δευτέρα, 02 Νοέμβριος 2009 02:00

Ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο να παρουσιάσουμε κατάθλιψη αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως όσοι προτιμούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως τα τηγανητά, τα γλυκά, τα προϊόντα κρέατος) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως όσοι προτιμούν τα φυσικά (όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια) είναι προστατευμένοι από αυτήν.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, και τα συνέκριναν με την κατάθλιψή τους πέντε χρόνια αργότερα. Όπως έγραψαν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες αναλόγως με την διατροφή τους: σε όσους έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και σε όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).

Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2009 02:00

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο British Columbia, ανακοίνωσε ότι το εύρημα τονίζει την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των ασθενών με καρκίνο, για σημάδια ψυχολογικής αναστάτωσης.

Η έρευνα, ανασκόπηση 26 μελετών που περιελάμβαναν 9.147 ασθενείς, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’.

Αποκάλυψε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά 25% υψηλότερα σε καρκινοπαθείς με συμπτώματα κατάθλιψης. Στην περίπτωση που οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ή ελαφριά κατάθλιψη, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά 39% υψηλότερα.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top