Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 01:11

Άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και αντίστροφα, υποδεικνύει νέα έρευνα από τον Καναδά η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Headache».

Η έρευνα περιέλαβε 15.000 ανθρώπους που παρακολουθούνταν κάθε 2 χρόνια μεταξύ του 1994 και 2007. Συνολικά, στα 12 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, περίπου 15% των ανθρώπων της έρευνας εμφάνισαν κατάθλιψη και περίπου 12% είχαν ημικρανίες.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 01:09

Η κατάθλιψη στα παιδιά δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους ενήλικες. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πάθησης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Εκτιμάται ότι έως 3,5% των παιδιών και 9% των εφήβων είναι καταθλιπτικοί στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 12 ετών.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 01:01

Όλες οι βιταμίνες που ανήκουν στη Βιταμίνη Β και το φολικό οξύ μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την οξυδέρκεια, τη διάθεση μας, αλλά και τα επίπεδα της ψυχολογικής ευτυχίας που μπορεί να νιώθουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνες Β6 και Β12 είναι απαραίτητης για την ενεργητικότητα μας αλλά και την ισορροπία του νευρικού συστήματος! Κάποιες άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους ασθενείς. Η έλλειψη βιταμίνης Β στον οργανισμό έχει επίσης συνδεθεί με ψυχιατρικές παθήσεις και κατάθλιψη.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 01:00

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχοπαθολογική κατάσταση και συγκεκριμένα μία διαταραχή του συναισθήματος. Πρώτα πρέπει να διαφοροποιηθεί η έννοια της «θλίψης» από εκείνης της «κατάθλιψης», καθότι η θλίψη αποτελεί μια φυσιολογική και αναμενόμενη συναισθηματική αντίδραση, η οποία ακολουθεί ορισμένες ψυχοτραυματικές συνθήκες όπως π.χ. απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τη διάψευση μίας προσδοκίας. Από την άλλη πλευρά η κατάθλιψη αποτελεί μία παθολογική συναισθηματική έκφραση είτε μη αναμενόμενη, είτε υπερβολική σε ένταση και διάρκεια.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:54

Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα μετανάλυσης, το 15%-20% των ατόμων που ζουν με χρόνια πάθηση έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 2%-9%.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ιατροί και οι ομάδες αντιμετώπισης του διαβήτη έχουν συμπεριλάβει γενικές ιατρικές εξετάσεις στις τακτικές εξετάσεις των ασθενών τους. Ερωτήσεις όπως «πως νιώθετε;» ή «έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία σας επίσκεψη;» μπορούν να δώσουν σημάδια για την σωματική και ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:48

Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι όταν αλλάζει η ώρα το χειμώνα «κερδίζουμε σε μέρα». Μήπως όμως χάνουμε σε διάθεση;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, το σύνδρομο δηλαδή της διαταραχής της διάθεσης που προκαλεί η χειμερινή αλλαγή της ώρας, επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Μετράμε μόλις λίγες ώρες από τη στιγμή που η χειμερινή ώρα μπήκε και πάλι στη… ζωή μας και μαζί της μπήκε και η χειμερινή…κατάθλιψη. Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή και πως μας επηρεάζει στην καθημερινότητα;

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:43

Βρισκόμαστε και επίσημα πλέον στο φθινόπωρο, έστω και με μια μεγάλη καθυστέρηση. Όπως οι νύχτες του φθινοπώρου διαρκούν σιγά σιγά όλο και περισσότερο, το ίδιο θα συμβεί και με τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του PLOS One.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Newcastle μελέτησαν 1.300.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Πορτογαλία και διαπίστωσαν ότι σε άβολες καιρικές συνθήκες όπως το κρύο και η βροχή, οι κλήσεις διήρκεσαν περισσότερο και οι λίστες επαφών συρρικνώθηκαν.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:41

Αν και η παρακάτω δεκάδα, δεν έχει κανέναν σκοπό να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει κάποιον από το να ακολουθήσει (ή να συνεχίσει) κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, η πικρή αλήθεια είναι ότι ορισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο «εύκολο» να... παρουσιάσουν δείγματα κατάθλιψης λόγω των συνθηκών της εργασίας τους.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:32

Η γέννηση ενός παιδιού συνήθως είναι χαρμόσυνο γεγονός το οποίο πλημμυρίζει τους γονείς και ιδίως τη μητέρα με συναισθήματα χαράς, ευτυχίας και ευδαιμονίας.

Η μετάβαση όμως στη γονεϊκή ιδιότητα δεν συντροφεύεται πάντα από ευχαρίστα συναισθήματα αλλά συχνά μπορούν να προκύψουν και αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, απελπισία, αίσθηση ανικανότητας, απάθεια, κ.α. Η μητέρα από τις πρώτες μέρες γέννησης του παιδιού της θα χρειαστεί να ταυτιστεί μαζί του, να μάθει να ικανοποιεί και να κατανοεί τις ανάγκες του.

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 00:27

Το ένα τρίτο των αντρών και των γυναικών στον Δυτικό κόσμο αναφέρεται ως υπέρβαρο. Επίσης, δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ζυγίζουν περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Η σκέψη ότι κάποιος είναι υπέρβαρος-η είναι περισσότερο κοινή σε γυναίκες με κανονικό βάρος απ’ ό,τι σε άντρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η δίαιτα είναι απολύτως κοινή, και άνθρωποι που ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες κιλών προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σε έρευνα που έκαναν στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 1980-81, ο δρ Jeffrey και οι συνάδελφοί του, σε δείγμα 2.000 ατόμων βρήκαν ότι το 72% των γυναικών και το 44% των αντρών που κάνουν δίαιτα δεν υπήρξαν ποτέ υπέρβαροι.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top