Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2013 12:49

Στα πρώτα παιδικά μας χρόνια ο ψυχικός οργανισμός δομείται με βάση τις εξωτερικές εικόνες των αγαπημένων & αναγκαίων για την επιβίωση μας προσώπων (γονείς – κηδεμόνες), τα οποία εσωτερικεύουμε, δηλαδή υιοθετούμε τα χαρακτηριστικά, τις στάσεις και τις συμπεριφορές αυτών των προσώπων, ταυτιζόμενοι μαζί τους.

Στηριζόμενος λοιπόν σ’ αυτήν την διαδικασία εσωτερίκευσης ο αναπτυσσόμενος ψυχικός οργανισμός χτίζει αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «προσωπικότητα», ή αλλιώς «Εγώ». Μ’ αυτή την «Εγωϊκή» δομή συνήθως τείνουμε να ταυτιζόμαστε για τα υπόλοιπα χρόνια της «ενήλικής» μας ζωής.

Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2013 17:35

Η κατάθλιψη αποτελεί τη συχνότερη συναισθηματική διαταραχή της τρίτης ηλικίας.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι:

  • Υποτροπιάζουσα ή χρόνια κατάθλιψη η οποία είχε έναρξη σε μικρότερη ηλικία και συνεχίστηκε για λόγους μη σωστής συμμόρφωσης στην αγωγή, ανθεκτικότητας , συνοσηρότητας ή άλλους.
  • Πρωτοεμφανιζόμενη σε μεγάλη ηλικία λόγω ποικίλλων ψυχοπιεστικών παραγόντων οξέων (π.χ. απώλεια συντρόφου) ή χρόνιων (π.χ. επιβάρυνση από χρόνιο νόσημα).
  • Δευτεροπαθής. Σε αυτή την περίπτωση στην αιτιοπαθογένεια της κατάθλιψης άμεσο ρόλο παίζουν μια ποικιλία σωματικών νόσων όπως για παράδειγμα νευρολογικές (Parkinson, εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδες κ.α.) , νεοπλάσματα, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλες. Επίσης μπορεί να ευθύνονται διάφορα φάρμακα όπως για παράδειγμα τα κορτικοειδή ή κάποια αντιυπερτασικά και τέλος η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 18:14

«Λάμπει μέσα μου αυτό που δεν γνωρίζω μα ωστόσο λάμπει»Οδυσσέας Ελύτης

Το σύμπτωμα ακύρωσης που μας ακυρώνει.

Το ερώτημα για ένα ψυχοθεραπευτή, ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης, μπροστά σ’ ένα παιδί με συμπτώματα στην μάθηση – την γραφή, την ανάγνωση ή την αριθμητική – είναι:

Πιο είναι πραγματικά αυτό το παιδί για να υποφέρει μ’ αυτό τον τρόπο; Παρουσιάζει ένα «μπλοκάρισμα», αλλά τα συμπτώματά του έχουν κάποιο κρυφό νόημα που ακόμα δεν γνωρίζουμε και πρέπει να ξεδιαλύνουμε μαζί. Το αίτημά του είναι: «εξήγησέ μου, μάθε μου, βοήθησέ με». Ταυτόχρονα σε ασυνείδητο επίπεδο λέει: «Όσο και να μου εξηγείτε, βλέπετε ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα».

Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2013 11:23

Τα κατάγματα του Ισχίου αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τους τραυματισμούς εκ πτώσεως στους ηλικιωμένους. Στη χώρα μας ο ετήσιος αριθμός των ηλικιωμένων (άνω των 70 ετών) με κάταγμα ισχίου κυμαίνεται μεταξύ 15.000 με 20.000, ενώ περισσότερα από 450.000 κατάγματα ισχίου ηλικιωμένων ατόμων έχουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ηλικιωμένους ασθενείς τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Πράγματι το 70% των ασθενών αδυνατούν να επιστρέψουν στα προκαταγματικά επίπεδα λειτουργικότητας, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά μετεγχειρητικής κατάθλιψης. Ένα κάταγμα ισχίου αποτελεί μια απότομη και τραυματική εμπειρία που συνοδεύεται από απώλεια της ανεξαρτησίας, φυσικούς περιορισμούς, πόνο και εύκολη κόπωση, παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχολογία των ασθενών και δυσχεραίνουν την αποθεραπεία τους.

Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2013 11:28

Στα πλαίσια μιας διεπιστημονικής προσέγγισης του ασθενή είναι όλο και πιο πολύ αποδεκτή η ψυχοσωματική οπτική, που συνδέει το συναισθηματικό κόσμο με το σωματικό σύμπτωμα. Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο στο οποίο αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί με το στόμα, εκφράζεται με το σώμα.

Το δέρμα, ως το φυσικό όριό μας με τον εξωτερικό κόσμο, είναι ένας τηλέγραφος προς αυτόν και ένας καθρέπτης του εσωτερικού μας κόσμου.

Οι δερματοπάθειες του παιδιού και του εφήβου είναι ένα σημαντικό πεδίο που χρειάζεται τη συνεργασία του δερματολόγου με τον παιδοψυχίατρο, όπως και με το παιδίατρο, ώστε να κατανοηθεί τι μας επικοινωνεί το δέρμα για τις βουβές εσωτερικές συγκρούσεις του ασθενή. Πόσο μάλλον, που οι ψυχοσωματικοί αυτοί ασθενείς δεν έχουν επίγνωση του άγχους και της οργής τους, δεν μπορούν να επεξεργασθούν και εκφορτίζουν στο δέρμα, στην βάση συχνά μίας ατομικής προδιάθεσης. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα παιδί, ως ψυχοσυναισθηματική οντότητα μέσα σ’ ένα δικό του σώμα, χρειάζεται μια «επαρκώς καλή» μητέρα ικανή να δώσει λόγια και μορφή στις σκέψεις και τα συναισθηματικά του, που να του επιτρέπει να εκφράζει την αγάπη αλλά και την οργή προς το περιβάλλον του. Έτσι μπορεί να ταυτιστεί με τη λειτουργία της μητέρας και να επεξεργάζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, απαρτιωμένα σ’ ένα σώμα που αισθάνεται δικό του. Αλλιώς οι δυσάρεστες αισθήσεις και σκέψεις, μη μπορώντας να επεξεργασθούν, εκφορτίζονται σε σωματικά συμπτώματα και ιδίως στο δέρμα ως εξωτερικό σύνορο του σώματος.

Τετάρτη, 09 Ιανουάριος 2013 13:34

Λάβαμε το ερώτημα ενός φίλου επισκέπτη μέσω της φόρμας επικοινωνίας της σελίδας μας και μεταφέρουμε την απάντηση της ειδικού, κας Καραουλάνη.

Στράτος:

"Καλημέρα σας,

Η μητέρα μου πάσχει απο κατάθλιψη.

Θέλω να μου πείτε με ποιον τρόπο μπορώ εγώ να την βοηθήσω;"

Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012 18:09

Τα πρωταρχικά βιώματα ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια, ιδίως στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του, καθορίζουν την ψυχική ισορροπία και την εξέλιξη στην υπόλοιπη ζωή του. Η σχέση με τη μητέρα είναι μοναδική, ασύγκριτη και αναντικατάστατη και καθίσταται για τα δύο φύλα το πρότυπο όλων των μετέπειτα συναισθηματικών σχέσεων.

Ο πατέρας εισάγεται σε αυτή τη σχέση μέσα από το λόγο της μητέρας. Αυτή ομιλεί σιγά -σιγά στο βρέφος της για τον άνδρα που αυτή επιθυμεί και επέλεξε για τη θέση, την οποία αυτός στη συνέχεια θα κρατήσει λίγο έως πολύ καλά. Προς αυτόν θα στραφούν αργότερα οι πρωτογενείς ανάγκες του παιδιού για αγάπη, εξάρτηση και προστασία.

Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2012 20:53

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πλέον κοινές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.

Περίπου το 15% ενηλίκων μεταξύ 18 & 74 ετών παρουσιάζουν ¨καταθλιπτικά συμπτώματα¨ αναφέρουν οι Friedman & Katz (1973), ενώ το ένα (1) σε κάθε 100 άτομα που παρουσιάζουν κατάθλιψη πεθαίνει αυτοκτονώντας.

Η ¨κατάθλιψη¨ στα παιδιά είναι ένα σχετικά νέο κεφάλαιο, ακόμα αρκετά αμφισβητούμενο στην Παιδοψυχιατρική. Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, δεν έχει την ίδια κλινική εικόνα με την κατάθλιψη των ενηλίκων, παρουσιάζεται όμως και διαφορετική σε σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2012 20:21

Για να κατανοήσουμε την εξαρτητική συμπεριφορά θα πρέπει να τη δούμε σαν μια έκφραση ενός ευρύτερου προβλήματος, στο οποίο ίσως να συμμετέχουμε και οι ίδιοι. Η δραματοποίηση ιδιαίτερα των “απαγορευμένων εξαρτήσεων” και η απομόνωση τους σαν αποκλειστικό φαινόμενο της εποχής μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, δε μας απαλλάσσει από το καθήκον να αναζητήσουμε τις δικές μας εξαρτήσεις, τα δικά μας “αντικείμενα” εξάρτησης. Τέτοια μπορεί να είναι τόσο μια απαγορευμένη ψυχοδραστική ουσία, ή μια νόμιμη, όπως αλκοόλ, υπερβολικό φαγητό, ηρεμιστικά, τα ευκόλως συνταγογραφούμενα αγχολυτικά & άλλα “ιατρικά” σκευάσματα. Είναι όμως και εθιστικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοτρίωση, όπως ο τζόγος (νόμιμος ή παράνομος) και η παθολογική χρήση του διαδικτύου, πέρα από τα όρια της ιδιοφυούς προσφοράς του.

Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2012 20:09

Περίπου ένας στους πέντε ενηλίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποφέρει από κατάθλιψη κάποια στιγμή. Η κατάθλιψη έχει επιπτώσεις σε περισσότερους από 17 εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο. Οι διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της μανίας και διαφόρων μορφών κατάθλιψης, ευθύνονται για το 70 τοις εκατό των ψυχιατρικών νοσηλειών.

 

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη αποτελούν μερικά από τα πιο δημιουργικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι το άμεσο και έμμεσο κόστος της κοινής αυτής ασθένειας είναι πολύ υψηλό. Η πιο πρόσφατη μελέτη απ’ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για το κόστος της κατάθλιψης (1990), υπολόγισε το κόστος της καταθλιπτικής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 33 δισεκατομμυρίων και 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων εξόδων θεραπείας (12,4 δισ. δολάρια), των απουσιών (11.7 δισ. δολάρια), χαμένης παραγωγικότητας (12.1 δισ.  δολάρια), και το κόστος θνησιμότητας (7.5 δισ. δολάρια). Ο αριθμός των χαμένων ημερών εργασίας λόγω της κατάθλιψης μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο 200 εκατομμύρια ημέρες ανά έτος.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top