Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2013 13:50

Ο βασικός σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η κατανόηση του εαυτού μας και η απόκτηση μίας ζωής ποιοτικής και ικανοποιητικής. Η θεραπευτική διαδικασία σας βοηθά να δείτε τον εαυτό σας πιο ξεκάθαρα με τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας. Ο σκοπός είναι να αποκτήσετε μία θετική σχέση με τον εαυτό σας και να αξιοποιήσετε όλα σας τα ταλέντα.

Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2013 13:48

Η Νευρανάδραση είναι μία μορφή βιοανάδρασης (biofeedback) η οποία ερευνάται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Νευρανάδραση λέγεται και βιοανάδραση εγκεφαλογραφήματος (EEG biofeedback). Καταγράφονται τα κύματα του εγκεφάλου σας μέσω του εγκεφαλογραφήματος κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής συνεδρίας. Το σήμα του κύματος επανέρχεται οπτικά και ακουστικά στον θεραπευόμενο μέσω ενός προγράμματος ώστε να μπορέσει να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο της εγκεφαλικής του λειτουργίας.

Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2013 13:45

Η Ψυχοθεραπεία EMDR είναι μία ενδιαφέρουσα και σύνθετη προσέγγιση η οποία εμπεριέχει τη σοφία πολλών άλλων θεραπειών. Οι περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες την ταυτίζουν με την κίνηση των ματιών (Eye Movement Desensitization Reprocessing - EMDR). Αντίθετα από αυτή την απλοϊκή άποψη, η προσέγγιση EMDR δημιουργεί ένα περιεκτικό σχέδιο παρέμβασης το οποίο προωθεί την πρόληψη και την αποκατάσταση πολλών ψυχολογικών επιπλοκών.

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2013 11:47

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο κύμα ανεξέλεγκτου φόβου που συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτώματα. Όσο εκτυλίσσεται η κρίση νιώθω ότι κατακλίζομαι από ένα «συναισθηματικό τσουνάμι» που μπορεί να με συμπαρασύρει οπουδήποτε. Για αυτόν τον λόγο, την ώρα της κρίσης πιθανότατα να μου περάσει από τον νου ότι αρρωσταίνω, πεθαίνω ή χάνω τα λογικά μου.

Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί λογικά ή παράλογα. Μπορεί να εμφανιστεί ως η κορύφωση σε μία περίοδο γενικότερης έντασης και άγχους και τότε μπορώ να την δικαιολογήσω στον εαυτό μου. Συχνά, όμως αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται όταν βρίσκομαι σε σχετικά ήρεμη κατάσταση και το γεγονός ότι δεν μπορώ να την πλαισιώσω λογικά, φέρνει ακόμα μεγαλύτερο άγχος.

Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2013 20:34

Λάβαμε το ερώτημα ενός φίλου επισκέπτη μέσω της φόρμας επικοινωνίας της σελίδας μας και μεταφέρουμε την απάντηση της ειδικού, κας Δρακάκη.

Μαριάννα:

"Γεια σας,
Πάσχω εδώ και 16 χρόνια από αγχώδης κατάθλιψη που συνοδεύεται από νευρική υπερφαγία και ψυχαναγκασμό.
Μέσα σ' αυτά τα χρόνια είχα περίπου 10 επεισόδια και επανερχόμουν με φάρμακα, είχα και συναισθηματικές ατυχίες.
Τώρα έχω καιρό που χώρισα από τον μεγάλο μου έρωτα, είμαι άνεργη και όλα αυτά συντέλεσαν να είμαι και πάλι χάλια.
Έχω συνέχεια όρεξη για γλυκά και θέλω να τρώω από τα νεύρα μου.
Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιον ειδικό στην περιοχή μου για το θέμα των διατροφικών διαταραχών καθώς τόσα χρόνια δεν έχω κάνει συστηματική ψυχοθεραπεία."

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2013 00:00

Στο πλαίσιο της γνωσιακής θεωρίας η ανάπτυξη της καταθλιπτικής διαταραχής περιλαμβάνει τρεις βασικούς παράγοντες :

  • Προδιαθεσικούς παράγοντες : Σχήματα ευαλωτότητας
  • Εκλυτικούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες : Για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου, η απώλεια κάποιας σημαντικής παραμέτρου της ζωής κ.α.
  • Παράγοντες διαιώνισης : Πρόκειται για την αλληλεπίδραση των σχημάτων ευαλωτότητας που ένας εκλυτικός παράγων έχει ενεργοποιήσει με τα αρνητικά συναισθήματα, με τις αρνητικές "γνωσίες" όπως η αρνητική τριάδα της κατάθλιψης και με τους δυσλειτουργικούς τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών, δηλαδή τις γνωσιακές διαστρεβλώσεις.
Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 15:38

Συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους Θλίψη - Μελαγχολία ή Κατάθλιψη, θέλοντας να περιγράψουν παρόμοιες συναισθηματικές καταστάσεις. Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Η θλίψη προέρχεται από κάποια απώλεια και είναι υγιής και χρήσιμη. Ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος να βιώνει απώλειες, έστω και μικρές, από την αρχή της ζωής του, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχα αισθήματα θλίψης (π.χ. η απώλεια του αποκλειστικού ενδιαφέροντος των γονέων με την έλευση ενός δεύτερου παιδιού, ο σταδιακός αποχωρισμός από τους γονείς, κ.λπ).

Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2013 00:00

Ο υπαρξιακά προσανατολισμένος ψυχοθεραπευτής βοηθάει τους ανθρώπους που απευθύνονται σ’ αυτόν να αντιμετωπίσουν τις αγωνίες και το άγχος που είναι σύμφυτα με την ζωή. Εάν ο θεραπευόμενος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει την ελευθερία του να επιλέγει στη ζωή του, ρόλος του ψυχοθεραπευτή είναι να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τι είναι αυτό που το εμποδίζει να επιλέγει.

Είναι πιθανόν ο θεραπευόμενος να έχει επιτρέψει σε άλλους ανθρώπους να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τη δική του ζωή, τις οποίες θα έπρεπε να είχε πάρει μόνος του. Πιθανώς να φοβάται να πάρει τα ρίσκα που απαιτεί η διαδικασία της προσωπικής του ωρίμανσης επιλέγοντας στη ζωή του τους πιο εύκολους και λιγότερο απειλητικούς δρόμους.

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2013 14:05

Ανάμεσα στις πολλές στιγμές ευαλωτότητας κι ανασφάλειας που βίωσε κανείς στη ζωή του ξεχωρίζουν κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις τις οποίες συντάραξε ένα ανείπωτο και βαθύ αίσθημα απειλής.

Ο φόβος που συνόδεψε την απόπειρα ψυχικού χειρισμού αυτού του τραύματος στιγμάτισε το υποκείμενο, γιατί βιώθηκε σε ακραίο κι απειλητικό βαθμό σε πολύ πρώιμες φάσεις της ανάπτυξης του παιδιού, τότε που το «εγώ», ως υπό διαμόρφωση δομή της προσωπικότητας, δεν είχε ακόμα ολοκληρωτικά εξελιχθεί.

Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013 13:23

Το τι συμβαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι είναι το ίδιο σημαντικό με την αγάπη προς το παιδί τους, για την εξέλιξη και τη διαπαιδαγώγηση του.

Η μητέρα αρχικά μιλά σιγά- σιγά στο βρέφος για τον πατέρα και μέσα από το λόγο της αρχίζει το παιδί να σχηματίζει την εικόνα του πατέρα. Έτσι αντιλαμβάνεται τον πατέρα του σαν τον άντρα με τον οποίο η μητέρα ζει και ολοκληρώνει μια βαθιά επιθυμία. Αργότερα θα είναι αυτός προς τον οποίο το παιδί θα στραφεί για να ικανοποιήσει τις πρωταρχικές του ανάγκες, για ασφάλεια και αγάπη. Τότε, συνήθως από τον πρώτο χρόνο μέχρι το τέλος της προσχολικής ηλικίας, εγγράφονται και οι βάσεις της προσωπικότητας του παιδιού οι οποίες θα το καθορίζουν για όλη τη ζωή του. Σε αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος ο πατέρας, για να μπορέσει το παιδί να στραφεί προς αυτόν, ως δεύτερο πόλο αγάπης και να ξεφύγει από μια ασφυκτική, πολλές φορές, ένωση με τη μητέρα.

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top