Find us on FacebookFollow us on TwitterVisit our channel on Youtube

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη : 1034
Αρχική | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρασκευή, 26 Σεπτέμβριος 2014 11:58

"Κάθε πρωί νιώθω πως δεν υπάρχει λόγος να σηκωθώ από το κρεβάτι. Τα μέλη μου είναι βαριά όπως και η διάθεσή μου. Αν υπήρχε τρόπος να αποφύγω τη μέρα μου θα το έκανα. Θέλω να μείνω ξαπλωμένη για πάντα. Αυτό είναι ίσως το μόνο ξεκάθαρο "θέλω” μου, δε μπορώ να αναγνωρίσω κάποιο άλλο. Αισθάνομαι κούραση. Ολα απαιτούν προσπάθεια. Κι εγώ δεν έχω τη θέληση για την παραμικρή προσπάθεια."
Ανηδονία, απελπισία, ενοχή, έλλειψη ελπίδας. Ο μαύρος μανδύας της κατάθλιψης.

Τετάρτη, 30 Απρίλιος 2014 11:05

Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αρχαίου κόσμου και ιδρυτή της αποκαλούμενης βουκολικής ποίησης, ο Θεόκριτος (Συρακούσες 315-260 π.Χ), ανέφερε ότι «Η σοφία του ουρανού θέσπισε ότι ο άνθρωπος πάντοτε θα έχει ανάγκη των ανθρώπων».   Ναι, ο άνθρωπος έχει ανάγκη τους ανθρώπους για να μη νιώθει μοναξιά.  Ο άνθρωπος και στον Παράδεισο δε πάει μόνος!  Η μοναξιά είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου σε ορισμένες καταστάσεις και οπωσδήποτε δεν είναι μια μορφή αδυναμίας.  Οι 2 βασικές μορφές της μοναξιάς είναι η Συναισθηματική και η Κοινωνική απομόνωση και πολύ συχνά περιγράφεται με αίσθημα κενού, άγχος, ανησυχία και περιθωριοποίηση (Weiss, 1973).

Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 22:52

"Ταράσσει ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα"
Επίκτητος
Στωϊκός φιλόσοφος, 1ος μ.Χ. αιώνας

Ψυχή, όπως χρησιμοποιεί τη λέξη η ψυχιατρική, είναι ο εαυτός του ανθρώπου στην αφηρημένη του μορφή, ένα υποθετικό όργανο, που αντιλαμβάνεται, θυμάται, σκέπτεται, αισθάνεται, επιθυμεί ή θέλει και έχει επίγνωση του εαυτού του.

Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 22:17

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία έχει από καιρό καταξιωθεί ως το είδος ψυχοθεραπείας με τις ευρύτερες μορφές εφαρμογών. Τόσο σε πλαίσια ερευνών, όσο και κλινικών πειραμάτων, η γνωσιακή θεραπεία έχει αναδείξει σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες θεραπείες. Πρόκειται για μια καλά δομημένη μορφή θεραπείας που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους θεραπευτές ένα καλά οργανωμένο τρόπο δουλειάς, με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα τους. Παράλληλα, αυτή της η ιδιότητα ενισχύει τη συμμετοχή του πελάτη στη θεραπεία, εφόσον αυτός καλείται να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της.

Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014 00:00

Ο μεταμοντέρνος άνθρωπος δεν φοβάται την οικονομική κρίση, ούτε τους σεισμούς και τα τσουνάμια, δεν φοβάται μη τον εγκαταλείψει η σύζυγος, ή η πίστη του. Το μόνο που πραγματικά φοβάται είναι μήπως συμβεί κάτι βαθιά και οριζόντια ανατρεπτικό που θα συμβάλλει ώστε να αλλάξει η κεκτημένη προσωπική και συλλογική αίσθηση της αυτοδυναμίας κι αυτάρκειάς του, πάνω στην οποία στήριξε μεθοδικά την ασφάλεια του.

Κυριακή, 29 Δεκέμβριος 2013 00:00

Στις περισσότερες περιπτώσεις σωματικών & ψυχικών ασθενειών είναι η ασυνείδητη ενοχή που λειτουργεί ως βασικός αιτιολογικός κι εκλυτικός παράγοντας της αρρώστιας.

Ασυνείδητη ενοχή είναι η ενοχή για κάτι που στο παρελθόν έκανε κάποιος, το οποίο εναντιώνεται στον πανανθρώπινο καθολικό συνειδησιακό κώδικα.

Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2013 00:00

Υστερία ή Διαταραχή Μετατροπής ή  Διαταραχή Λειτουργικών Νευρολογικών Συμπτωμάτων κατά DSM V (Functional Neurological Symptom Disorder)

Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2013 00:00

1) Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφασίσω να αναζητήσω ψυχοθεραπευτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μου;

Όλοι μας δοκιμάζουμε ποικίλα συναισθήματα -ευχάριστα και δυσάρεστα- στην καθημερινή ζωή. Αν αισθανθείς ότι τα δυσάρεστα, όπως φόβος, άγχος, λύπη, αποθάρρυνση, θυμός, ενοχή, ντροπή, επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα και εμποδίζουν τη λειτουργικότητά σου στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, τότε είναι καλό να αναζητήσεις ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.
Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς είναι σημαντικές πηγές βοήθειας, μερικές φορές όμως δεν επαρκούν και πρέπει να συνδυαστούν με την επαγγελματική βοήθεια του ειδικού.

Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 13:38

Ως δευτεροπαθής ορίζεται η κατάθλιψη που προκαλείται από :

  1. σωματική νόσο
  2. φαρμακευτικό παράγοντα
  3. ναρκωτική ψυχοδραστική ουσία

Η εκδήλωση της κατάθλιψης μπορεί να είναι αποτέλεσμα

  • Ψυχικής αντίδρασης λόγω της γνώσης της ύπαρξης νόσου σοβαρής ή μη
  • Αλληλεπίδρασης βιοχημικών και νευροφυσιολογικών/νευροανατομικών παραγόντων
Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2013 00:00

Πολλοί άνθρωποι μέσω internet και fb μου απευθύνουν συχνά ερωτήματα που, με το πρόσχημα της περί της ψυχολογίας ενημέρωσης, άμεσα ή έμμεσα κρύβουν αιτήματα προσωπικής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Η θέση μου είναι σαφής και αμετακίνητη:

«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678ΕπόμενοΤέλος»
Σελίδα 1 από 8

botbanner1

Katathlipsi.gr TV

fbtwitteryoutube

Όροι και προϋποθέσεις / Sitemap / Αναζήτηση
Back to top